Grécko ustupuje, žiada o predĺženie záchranného programu

19.02.2015 Celý región

Brusel 19. februára (TASR) - Grécka vláda oficiálne podala žiadosť o 6-mesačné predĺženie dohody o úverovej pomoci od krajín eurozóny. Potvrdil to aj šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Ministri financií eurozóny budú o žiadosti Atén rokovať v piatok (20. 2.). Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RTTNews.

"Dostali sme grécku žiadosť o 6-mesačné predĺženie," uviedol Dijsselbloem na Twitteri. Aktuálny záchranný program pre Grécko sa má skončiť 28. februára.

Po neúspešných pondelkových (16. 2.) rokovaniach dala Euroskupina Grécku čas do piatka, aby požiadalo o predĺženie záchranného programu.

Dijsselbloem uviedol, že ministri financií krajín eurozóny budú o novej žiadosti Atén rokovať v piatok popoludní.

ECB uvažuje o zavedení kapitálových kontrol v Grécku

Európska centrálna banka (ECB) bude podľa mediálnych správ diskutovať o zavedení kapitálových kontrol v Grécku. Dôvodom je odlev peňazí z krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

"Rada guvernérov ECB a predstavitelia dohľadu ECB by boli radšej, ak by sa zaviedli kapitálové kontroly, a zabránilo sa tak vykrvácaniu bánk," uviedol dnes nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z centrálnej banky.

Dôvodom je veľký odlev kapitálu z Grécka, z ktorým sa musia vyrovnávať grécke banky. Gréci z dôvodu dlhového sporu medzi Aténami a ostatnými krajinami eurozóny vyberajú veľké sumy zo svojich bankových účtov. Časť z týchto peňazí smeruje do zahraničia.

Kontrola kapitálových tokov bola zavedená v roku 2013 na Cypre. Dôvodom vtedy bolo zapojenie súkromných sporiteľov do záchrany tamojších bánk.

Grécke banky podľa analýzy JP Morgan týždenne prichádzajú o vklady vo výške okolo 2 miliárd eur. V prípade, že odlev bude pokračovať v tomto tempe, banky o 14 týždňov nebudú mať zábezpeku pre nové úvery, odhaduje americká banka.
 

Vyberte región